** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Belgian Blond Ale 'Blond Lola'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Słody:

  • pilzneński Optima 4kg

  • pilzneński Soufflet 1kg
  • Caramel Pils BestMalz 0,5kg
  • pszeniczny Optima 0,4kg
  • karmelowy jasny Optima 0,1kg

Chmiele:

  • Marynka 24g - 70min

  • Perle 12g - 10min

Dodatki:

  • cukier biały 550g - 10min

Drożdże:

  • Belgian Style Ale Yeast WLP575 (gęstwa)

Zacieranie:

  • 54°C - 10min

  • 62°C - 20min
  • 68°C - 50min
  • 72°C - 30min
  • 78°C - 5min

Gotowanie 70min

Ekstrakt poczatkowy 17,5°Blg

Ekstrakt końcowy 2,7°Blg

Uwagi:

Początek fermentacji w 19°C, potem podnoszona temp do 23/24°C. Po 3 tyg fermentacji

(2 tyg burzliwej, 1 tydz cichej) fermentor wylądował w lodówce 1-2°C na 5dni

------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79