** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



English Wheat Brown Ale '...'
English Wheat Brown Ale '?'

piwa eksperymentalne

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Słody:

  • pilzneński Strzegom 3,2EBC 2kg

  • pszeniczny Strzegom 3EBC 2kg
  • karmelowy ciemny Strzegom 600EBC 0,5kg
  • bursztynowy Optima 30EBC 0,2kg

Chmiele:

  • Iunga 11%Ak 60min - 12g

  • Target 11%AK 30min - 15g
  • Lubelski 4,5%Ak 5min - 10g
  • Lubelski 4,5%Ak 0min - 20g

Dodatki:

  • płatki owsiane Stoisław (2EBC) 0,3kg (zacieranie)

Drożdże:

  • Irlandzkie Ciemnosci Fermentum Mobile FM13

Zacieranie:

  • 62°C - 60min

  • 72°C - 10min
  • 76°C - 5min

Gotowanie 70min

Ekstrakt poczatkowy 11,6°Blg

Cicha 3,6°Blg

Po 12 dniach fermentacji warka podzielona na 2 części:

'?' 7,5 litra plus 1 litr niedofermentowanego wina z winogron -> 9,6°Blg

'...' reszta na cichą

Końcowe Blg:

'?' - 3,3°Blg

'...' - 3,4°Blg

Uwagi:

Raczej nie do powtórzenia :)

Część z dolanym winem -drożdże winne 'dojadły' cukry i wyszło

fajne kwaśne piwo.

------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79