** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Belgian Pale Ale 'Rubin'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Słody:

  • pale ale Strzegom 6EBC 2,5kg

  • monachijski typ I Weyermann 15EBC 1kg
  • AbbeyMalt Weyermann 45EBC 0,3kg
  • Carabelge Weyermann 32EBC 0,2kg

Chmiele:

  • Iunga 11%AK 55min - 7g

  • Rakau 10,7%AK 30min - 10g
  • Styrian Goldings 5,7%AK 5min - 20g
  • Rakau 10,7%AK 5min - 10g

Dodatki:

  • Mech irlandzki 10min 10g

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM25 Klasztorna medytacja (starter 30godz ok 800ml)

Zacieranie:

  • 64°C - 20min

  • 72°C - 45min
  • 77°C - 5min

Gotowanie 60min

Ekstrakt poczatkowy 13°Blg

Niestety - pierwsza wpadka - słabej kondycji drożdże,; było już widać na mieszadle,

że słabo 'startuja'. Lag na początku fermentacji + temperatura ok 23°C + mała ilość

początkowa piwa (dużo wolnego miejsca w fermentorze) ---> tlenowiec złapany

prawdopodobnie na etapie cichej fermentacji...

...:::TLENOWIEC:::...

Rubin pękł ...

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79