** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Belgian Blond Ale 'Blond Lola'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Słody:

  • Pale Ale Strzegom 6EBC 4kg

  • Carapils Weyermann 4EBC 0,5kg
  • Pszeniczny Weyermann 4EBC 0,4kg
  • Karmelowy 30 Optima 30EBC 0,1kg

Chmiele:

  • Iunga 11%AK 60min - 20g

  • Rakau 10,7%AK 30min - 20g
  • Rakau 10,7%AK 5min - 15g

Dodatki:

  • Cukier biały 700g - 10min

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM25 Klasztorna medytacja (starter 30godz ok 800ml)

Zacieranie:

  • 54°C - 10min

  • 62°C - 20min
  • 68°C - 50min
  • 72°C - 30min
  • 77°C - 5min

Gotowanie 70min

Ekstrakt poczatkowy 16,5°Blg

Ekstrakt koncowy 2°Blg

Refermentacja - parametry dla programu refermv21

20 litrów 21°C v/v 2,3 115g cukru

Uwagi: Słaba wydajność na słodzie Strzegom (rzędu kilku procent), względem

poprzedniej warki Blond Lola na słodach Optima, Soufflet (śrutowanie?).

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79