** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Porter Bałtycki 'Black Diamond'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Słody:

  • Wiedeński Strzegom 9EBC 4kg

  • Monachijski typ I Strzegom 14EBC 2,5kg

  • Pilzneński Strzegom 4EBC 1kg

  • Czekoladowy pszeniczny 1000EBC 0,25

  • Abbey Malt Weyermann 45EBC 0,2kg

  • Karmelowy Optima 50EBC 0,15kg

  • Bursztynowy Strzegom 50EBC 0,13kg

  • Carafa III Special Weyermann 1000EBC 0,08kg

Inne:

  • Zyto Palone Strzegom >1000EBC 0,2kg

  • Płatki owsiane błyskawiczne 2EBC 0,3kg

Chmiele:

  • Iunga [11% AK] 15g - 60min

  • Iunga [11% AK] 20g - 30min

  • Belma [11% AK] 20g - 30min

  • Rakau [10% AK[ 10g - 10min

Drożdże:

  • Saflager W34/70 (gęstwa po pilsie)

Zacieranie 25l wody:

  • 63°C - 45min

  • 72°C - 25min (wrzucone żyto palone)
  • 75°C - 5min

Gotowanie 90min

Ekstrakt poczatkowy 22°Blg (23°Brix)

Fermentacja  (9,5°C - 11°C)

Ekstrakt koncowy 6°Blg

Refermentacja - parametry dla programu refermv21

20,5 litrów 10°C v/v 2,4 98g cukru

------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79