** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Imperialny Porter 'Black Wolf'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Zasyp:

  • Wiedeński Viking Malt (7-12EBC) - 4,5kg

  • Monachijski typ I Viking Malt (12-15EBC) - 2kg

  • Pilzneński klepiskowy Bruntal (3-5EBC) - 1kg

  • Karmelowy domowej roboty*  (ok 30EBC) - 1kg

  • Płatki owsiane błyskawiczne (2EBC) - 0,35kg

  • Czekoladowy ciemny Viking Malt (1100-1300EBC) - 0,3kg

  • Jęczmień prażony Strzegom (EBC>1000) - 0,2kg

Uwagi
      Połowę czekoladowego i prażonego wrzuconego od początku
      Druga połowa wrzucona w 72°C

Chmiele:

  • Waimea [15%] - 18g - 60min

  • Iunga [11%] - 20g - 30min

  • Chinook [12,5%] - 15g - 10min

  • Iunga [11%] - 10g - 10min

Drożdże:

  • Safale US-05 (gęstwa)

Zacieranie:

  • 63°C - 60min

  • 72°C - 25min

  • 76°C - 5min

Gotowanie 80min

Ekstrakt początkowy 24,3°Blg

Fermentacja (17-20°C)

Ekstrakt końcowy 7,5°Blg

Refermentacja - parametry dla programu refermv21

22 litry 20°C v/v 2,4 135g cukru

*Słód karmelowy domowej roboty
Słód pilzneński wrzucony na blachę (1kg) wyłożonej papierem do pieczenia

Temperatura w piekarniku poniżej 70°C - na 1godz. Co około 15 mieszanie
Po godzinie temp podniesiona do ok 150°C i prażenie około 2 godz
Mieszanie co około 20min

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79