** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Cocoa Bourbon Old Ale 'New Engine Oil'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Zasyp:

  • Pale Ale Viking Malt (5,5-7,5EBC) - 5kg

  • Płatki owsiane (2EBC) - 0,45kg

  • Chocolate Thomas Fawcett (1100-1250EBC) - 0,30kg

  • Jęczmień prażony Strzegom (powyżej 1000EBC) - 0,27kg

  • Carapils® Weyermann (3-5EBC) - 0,25kg

Połowa ciemnych wsypana na początku zacierania, druga część 10min przed 75°C.

Chmiele:

  • Iunga [12,5%] - 15g - 60min

  • Ekuanot [16,1%] - 30g - 10min

  • EKG [5%] - 60g - 10min

Drożdże:

  • Safale S-04 gęstwa

Zacieranie:

  • 45°C - 15min

  • 50°C - 20min

  • 68°C - 40min

  • 76°C - 5min

Gotowanie 60min

Ekstrakt początkowy 14,5°Blg

Fermentacja (17-20°C)

Na fermentację cichą (od początku) dodano macerat:
- bourbona Western Gold 350ml
- połamane ziarno kakaowca 250g
Macerat przygotowywał się 2 tygodnie.

Ekstrakt końcowy 4,1°Blg

Refermentacja - parametry dla programu refermv21

26 litry 20°C v/v 2,2 141g cukru

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79