** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Baltic Porter 'Porteriusz'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Zasyp:

  • Wiedeński Viking Malt (7-12 EBC) - 4kg

  • Monachijski typ I Viking Malt (12-15 EBC) - 4kg

  • Colorado Crystal 10°L Malt Viking Malt - 0,5kg

  • Pilzneński Viking Malt (3,2 EBC) - 0,5kg

  • Żytni Viking Malt (7 EBC) - 0,5kg

  • Płatki owsiane Stoisław (2 EBC) - 0,4kg

  • Cukier Biały (0 EBC) - 0,3kg

  • Czekoladowy Żytni Weyermann (700EBC) - 0,25kg

  • Czekoladowy Ciemny Viking Malt (900 EBC) - 0,2kg

  • Carafa®  typ II Weyermann® (1150 EBC) - 0,05kg

Połowa ciemnych wrzucona na początku zacierania - reszta przy 72°C

Chmiele:

  • Magnat PolishHops [15%] - 20g - 60min

  • Magnat PolishHops [15%] - 15g - 30min

  • Magnat PolishHops [15%] - 20g - 10min

Drożdże:

  • Saflager W34/70 (gęstwa)

Zacieranie:

  • 52°C - 10min

  • 62°C - 40min

  • 72°C - 15min

  • 75°C - 5min

Gotowanie 90min

Ekstrakt początkowy 23,2°Blg

Fermentacja (7-10°C) plus przerwa diacetylowa w 14°C

Ekstrakt końcowy 7,6°Blg

Refermentacja - parametry dla programu refermv21

22 litry 14°C v/v 2,3 113g cukru

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79