** HOME
** WARKI
** SPRZĘT
** LINKI
** KONTAKT

  Baner ;)

 

homebrewing.pl



Americn Wheat '50/50 Zula'
 

------------------------------------------------------------------------------------

Skład:

Zasyp:

  • Pale Ale VikingMalt Polska (5,5 - 7,5 EBC) - 2,5kg

  • Pszeniczny jasny Weyermann® Niemcy (3 - 5 EBC) - 2,5kg

Chmiele:

  • Zula PolishHops (alfa kwasy: 7,3%) - 10g - 60min

  • Zula PolishHops (alfa kwasy: 7,3%) - 15g - 30min

  • Zula PolishHops (alfa kwasy: 7,3%) - 30g - 10min

Drożdże:

  • Bulldog B5 American West 10g

Zacieranie:

  • 67°C - 60min (66-68°C)

  • 75°C - 5min

Gotowanie 60min

Ekstrakt początkowy 12,5°Blg  23litry

Fermentacja (17-19°C)

Ekstrakt końcowy 3°Blg

Warka przelana do kega

Refermentacja - parametry dla programu refermv21

... litry °C v/v ... ...g cukru

-----------------------------------------------------------------------------------

Notatki

Ilość wody do zacierania - 22l

PH wody - 6,9 -> z kranu
PH wody po zacieraniu - 5,8

Ułożenie złoża - 25min, temp wody do wysładzania 70-75°C.
Pierwsze 3 l zwrócone do filtracji.

Chłodzenie - chłodnica do około 19°C

Fermentacja w lodówce ze sterownikiem STC-1000.
Początkowa temp fermentacji ustawiona na 16°C.

Sprzęt:

  • garnek 40l + mieszadło

  • termometr z odczytem PH - ELMETRON CP-401

  • taboret gazowy AF013P-ID (z atestem do pomieszczeń)

  • pomiar cukru - refraktometr ATAGO N-1α

  • filtracja - fermentor 33l z kranikiem okryty kocem ratowniczym + wężyk w oplocie
     

Opis drożdży:

Drożdże górnej fermentacji podkreślające nutę chmielu w piwie.
Polecane w szczególności do piw w stylu: IPA, American Pale Ale, Double IPA

Flokulacja: średnia
Odfermentowanie: 70-75%
Zalecana temp. fermentacji: 16° - 21°C. Idealna: 18°C
Zalecana dawkowanie: 1 saszetka na 20-25 litrów. Przy mocniejszych piwach (powyżej 16 BLG) my osobiście zalecamy użycie dwóch saszetek

Opis chmieli:

ZULA PolishHops:

Polski chmiel, który cudownie pachnie owocami - pomarańczą, brzoskwinią, mandarynką, grejpfrutem, morelą, świeżą śliwką. Ze względu na dużą zawartość alfakwasów może być stosowany na goryczkę, ale warto wykorzystać jego potencjał aromatyczny.

Charakterystyka:
alfa kwasy: 7,3%
beta kwasy: 4,0%
kohumulon: 1,7%
olejki eteryczne: 2,5 ml / 100 g
myrcen: 43,8%
humulen: 23,2%
kariofilen: 10,1%

Zbiór: 2018
Granulat: T90

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Copyright © 2007 All Rights Reserved.
Design provided by LeePa79