English Wheat Brown Ale '...'
English Wheat Brown Ale '?'
piwa eksperymentalne
------------------------------------------------------------------------------------
Skład:
Słody:
pilzneński Strzegom 3,2EBC 2kg
-
pszeniczny Strzegom 3EBC 2kg
-
karmelowy ciemny Strzegom 600EBC 0,5kg
-
bursztynowy Optima 30EBC 0,2kg
Chmiele:
Iunga 11%Ak 60min - 12g
-
Target 11%AK 30min - 15g
-
Lubelski 4,5%Ak 5min - 10g
-
Lubelski 4,5%Ak 0min - 20g
Dodatki:
Drożdże:
Zacieranie:
62°C - 60min
-
72°C - 10min
-
76°C - 5min
Gotowanie 70min
Ekstrakt poczatkowy 11,6°Blg
Cicha 3,6°Blg
Po 12 dniach fermentacji warka podzielona na 2 części:
'?' 7,5 litra plus 1 litr niedofermentowanego wina z winogron -> 9,6°Blg
'...' reszta na cichą
Końcowe Blg:
'?' - 3,3°Blg
'...' - 3,4°Blg
Uwagi:
Raczej nie do powtórzenia :)
Część z dolanym winem -drożdże winne 'dojadły' cukry i wyszło
fajne kwaśne piwo.
------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------ |