Porter Amerykański 'Midnight
Express'
------------------------------------------------------------------------------------
Skład:
Zasyp:
-
Pale Ale Viking Malt (5,5-7,5EBC) - 4,5kg
-
Karmelowy 300 Viking Malt (300EBC) - 0,3kg
-
Czekoladowy ciemny Viking Malt (900EBc) - 0,2kg
-
Czekoladowy jasny Viking Malt (400EBC) - 0,2kg
-
Żytni Viking Malt (4-14EBC) - 0,2kg
-
Pszeniczny Viking Malt (3-6EBC) - 0,2kg
Chmiele:
-
Iunga
[12,5%] - 20g - 60min
-
Centennial [9,5%] -
15g - 30min
-
Warrior [13%] -
20g - 10min
Drożdże:
Zacieranie:
Gotowanie
60min
Ekstrakt początkowy 14,4°Blg
Fermentacja (17-20°C)
Ekstrakt końcowy 4,5°Blg
Refermentacja - parametry dla programu refermv21
10 litry 20°C v/v 2,3 59g cukru
Druga część piwa (około 14litrów) wlana do kega.
-----------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------
|